Nem mindennapi élményben lehetett részük azoknak, akik 2008. június 4. és 17. között ellátogattak a Kölcsey Központ kiállítótermébe, Debrecenbe. Akiket vonzott Kelet kultúrája, művészete és szellemisége, megtekinthették a Tibet kincsei című kiállítást.

Tucatnyi ázsiai és európai ország gyűjteményéből gondosan kiválogatott szobrok (köztük egy kétezer éves Buddha-szobor) és tekercsképek (ún. thangkák)  adtak lehetőséget a látogatóknak arra, hogy megcsodálhassák Tibet művészeti alkotásainak néhány gyöngyszemét.

DebrecenPANOEzen alkotások nem csupán műértékük folytán voltak különlegesek: a tibetiek úgy tartják, a különböző buddhaformák mind a tudat tökéletességének szimbólumai. Rájuk nézni nem más, mint megpillantani önnön, tudatunk mélyén hordozott tökéletességünk egy arcát.

A kísérő leírások és magyarázatok lehetővé tették, hogy a szobrokon és képeken keresztül betekintést nyerjünk a tantrikus buddhizmus gazdag világába. A kuriózumnak számító szobor- és képanyagot információs tablók, fotókiállítás, útibeszámolók, filmek és előadások tették színesebbé.

Rendkívüli értékes lehetőség adódott arra, hogy egy távoli kultúra tisztán, hozzáértő szervezői munka segítségével jusson el hozzánk.

forrás: HAON