Programok

Múzeumok Éjszakája

Európa legnagyobb világi buddhista központja adott otthont a Tibet kincsei című kiállításnak, amely a távol-keleti buddhizmus szellemi-kulturális örökségét és művészetét mutatta be. Ez a művészet – amelynek legszebb alkotásaiból gazdag anyagot sikerült összegyűjteni – egy olyan kultúra gyümölcse, amely egy évezredet szánt arra, hogy megismerje az emberi tudat és a világ működését.

A különleges szobrok, thankák (meditációs célú képek), a tudat kvalitásait és tökéletességét szimbolizálják. Ezen kívül fotók, filmek sora és egy előadás, valamint folyamatos tárlatvezetés járult hozzá e különleges, mai napig elzárt és veszélyben lévő kultúra megismeréséhez.

A rendezvényt zenei programok színesítik, amelyeknek a központ tágas udvara ad teret. Az éjszaka folyamán a látogatók megismerkedhetnek egy világi buddhista központ mindennapi életével is, bepillanthatnak a meditációs terembe és kérdéseket tehetnek fel tapasztalt gyakorlóknak.

 Kiállítóterem:

A kiállított szobrok és tekercsképek Buddha legmagasabb szintű tanításainak – a Gyémánt Útnak – a meditációs eszközei, a mindenkiben benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására szolgálnak. Buddha legmagasabb szintű tanításai szerint lényegében mindenki buddha. Ha megértjük, azt, ahogy a dolgok valójában vannak, a félelem nélküli bölcsesség, a spontán öröm és az aktív, határtalan együttérzés – lényegi tulajdonságaink – spontán kibontakoznak.

A thankákon látható ábrázolások és a buddha-szobrok a meditáció során pontosan ezeket a tulajdonságokat aktivizálják bennünk. Abban segítenek, hogy felfedezzük: nem kell semmilyen külső feltétel ahhoz, hogy boldogok legyünk.

Filmvetítés:

 – Egy 2006-os koppenhágai előadás felvételét, amelyen Láma Ole Nydahl beszél a buddhizmus nyugati fejlődéséről, találkozásáról a 17. Karmapával – Trinli Táje Dordzséval Buddha tanításairól, a Gyémánt Út meditációkról, és arról, hogy mi döntjük el, hogyan akarunk élni.

„A buddhizmus nem más, mint józan eszünkre hallgatni. Erre a legmeggyőzőbb bizonyíték, hogy nem menekülünk az élettől, hanem irányítjuk azt.”

 – Illetve egy riportfilmet Buddhizmus a modern világban címmel. A film élethű képet ad a Gyémánt Út buddhizmusról, amely egyre vonzóbb a kritikusan gondolkodó, idealista nyugati emberek számára, akik olyan gyakorlatias és hiteles módszereket keresnek, amelyek könnyedén beilleszthetők mindennapi életükbe.

Egy interjút is láthatunk a jógik  királyának is nevezett 17. Karmapával, Trinli Táje Dordzséval a tibeti Gyémánt Út buddhizmus szellemi vezetőjével.